1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млекопроизводители и месопроизводители в конфликт заради евростандартите

Млекопроизводители и месопроизводители в конфликт заради евростандартите

До 2006 г. преработвателните предприятия трябва да въведат системите за качество НАССP и ISO.

Люти скандали избухнаха между млеко и месопроизводителите заради предложение на Министерство на земеделието да се удължи срокът за въвеждането на евростандартите. 150 предприемачи от преработвателните сектори се събраха в министерството за да обсъдят по нататъшните си действия, но по списък поканените бяха едва 58 души.

Конфликтът се породи от предложението на Националната ветеринаромедицинска служба до края на годината да бъде изготвен проект, с който да поискаме от ЕС въвеждането на евростандартите за 651 фирми да е от началото на 2006-та до края на 2009 година.  Но според закона всички предприятия трябва да са въвели практиките до края на тази година. Които не са успели, ще бъдат затворени. В началото на седмицата еврокомисарят по земеделие Маркус Киприану каза, че удължаването на сроковете е възможно, но Брюксел ще прави внезапни проверки в кланици и мандри.

Това е пълен абсурд, коментираха млекари, които са против удължаването на сроковете. Месарите пък искат да се направи компромис за тези, които са започнали да въвеждат вече стандартите. За да се стигне дотук, е виновно забавянето на САПАРД, която не функционира от 15 месеца, довериха рибарите. Има проекти, които са одобрени и чакат, но не могат да получат финансиране, обясниха те.
Европейската комисия е на фаза пълна безкомпромисност, заяви земеделският министър Нихат Кабил. Ние искаме удължаване на сроковете за 651 фирми, които имат шанс, а не за всички, обясни той.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.