1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млекопроизводителите - със субсидия чак през есента

Млекопроизводителите - със субсидия чак през есента

Родната аграрна бюрокрация отново не е доизкусурила документите за Брюксел

 

Производителите на качествено мляко биха могли да получат парите от обещаната субсидия за литър качествена продадена продукция евентуално през есента. Това пише във вчерашния си брой в. "Труд", като се позовава на писмо от 15 май т.г. на директора в главна дирекция "Агри" на Европейската комисия Р. Мьогеле, с което ежедневникът разполагал.

Както писа и в. "Монт-прес", на 9 април Министерството на земеделието е поискало от Брюксел да разреши българските фермери да получават от хазната помощ през цялата година. Парите, отделени от хазната, обаче са свършили за първите три месеца на годината, а за март още не са изплатени. Министерството поискало от Европейската комисия разрешение за още 60 милиона лева, за да се плащат по 20 стотинки на литър качествено краве мляко и козе и по 25 стотинки за овче и биволско.

Но съвсем по нашенски, родната аграрна бюрокрация обаче не е обосновала искането си пред ЕК. Българските власти не са попълнили съответния формуляр в зависимост от помощта, твърди се в писмото на Мьогеле. Ако целта на планираната помощ е била да бъдат подкрепени производителите заради разходите, направени за достигане на стандартите на ЕС за млякото, любезно ни молят да попълним съответния формуляр за допълнителна информация.

Или да се посочи кои са регламентите, рамките, насоките или други текстове, които са приложими за държавна помощ. Това е изричното правно отношение за нейното разрешаване. Ако документите са попълнени правилно, след получаването им в ЕК ще тече срок от два месеца, в който евроекспертите ще проучват основателно ли е искането.

Едно от измененията в стартиралата преди 5 години реформа в ЕС е, че страните-членки трябва да прилагат ограничителен праг за субсидиране - или на площ, или на минимален размер на субсидиране, или - и двете. За нас се препоръчва да се подпомага фермер, обработващ най-малко един хектар, или стопанството да получава минимум 250 евро помощ. От агроведомството информират, че страната не е против прилагането на второто ограничение. Предлага се още схемата за единно плащане на площ, която приключва у нас през 2010 г., да бъде продължена до 2013 год. Българските фермери ще започнат да получават пълния размер на европомощите чак през 2016 година./mont-press.com

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.