1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млекопроизводителите искат 1,20 лв. защитна цена за литър мляко

Млекопроизводителите искат 1,20 лв. защитна цена за литър мляко

Цената на литър мляко трябва да бъде 2,5% от цената на килограм зърно

 

Млекопреработвателите вече изкупуват млякото не за 70 ст. литъра, а за 50-55 ст., жалваха се млекопроизводители от цялата страна. Млякото ще става по-лошо, тъй като и фуражите поскъпват, заявиха те на пресконференцията "Необоснованото сваляне на цените на млякото задълбочава кризата в животновъдството".

Трябва да се сложи една защитна цена, примерно 1,20 лв. за литър мляко, поискаха те. Самият министър Нихат Кабил каза, че цената на литър мляко трябва да бъде 2,5% от цената на килограм зърно, каза Атанас Къцов от Пловдив. Преди месец и половина министърът обеща също да търси евтино зърно, но досега нищо не е направил.

Според фермерите 20-те стотинки субсидия, които получават на литър мляко, сега отиват в мандрите млекопреработватели, а държавата не прави нищо, за да ги защити. Нещо повече, споразумението за субсидиите, което е подписано между Нихат Кабил и председателя на Националния млечен борд Атанас Кискинов миналата седмица, било без дата и без срокове.

"Ние преговаряхме със заместник-министъра на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова преди 3 март, като се разбрахме наша контактна група да продължи разговорите след националния празник. Вместо това ни съобщиха, че е подписано споразумение от човек, който не сме упълномощавали - сподели Атанас Атанасов.

В споразумението е записано, че субсидиите трябва да се изплащат в 10-дневен срок, а досега има субсидии, неизплатени от януари. Като няма срокове, правителството може да ни даде парите през 2009 г. - може би тогава ще успее да ги намери, защото ще са останали 50 000, вместо 300 000 крави.

Атанасов призна, че фермерите не са единни и трябва да сменят ръководителите си, за да успеят в исканията си. Андриан Цаконски от Враца попита ще има ли българско животновъдство или "всичко ще внасяме". Той се оплака от обвиненията, че малтретирал животните, които довел при протеста в столицата и че го грози глоба от 500 до 5000 лв. за "лошо отношение с тях". Цаконски подчерта, че държавата няма стратегия за животновъдството и че фермерите "вървят по ръба, за да оцелеят".

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.