1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Модернизация на пречиствателната станция в Златни пясъци

Модернизация на пречиствателната станция в Златни пясъци

Общата стойност на проекта е 46 млн. лв.

Проблемът с пречистването на отпадните води по Черноморието  - на път да намери окончателното си решение. Днес във Варна беше подписан договора за разширение и модернизация на една от последните неремонтирани пречиствателни  станции по морето – тази в курорта Златни пясъци. 

Проектът за нова пречиствателна станция на Златни пясъци претърпя фалстарт през предишния програмен период, за да бъде финализиран успешно сега. Общата му стойност е 46 млн. лв., като първият етап беше т.нар. дълбоководно заустване – спешна мярка за спасяване на сезона по северното Черноморие, след като на няколко пъти на плажа се изливаха дефекации.

12 са кандидатите за изграждане на съоръжението. До месец – два се очаква да  бъде избран изпълнител и строителството да започне. Пречиствателната станция е строена преди 30 години за едва 15 хиляди жители. След разширението, капацитета й ще достигне 72 хиляди туристи.

Средствата за ремонт на съоръженията за пречистване по морето са от ОП Околна среда.
След Златни пясъци, ще бъдат рехабилитирани и пречиствателните съоръжения в Китен  и Приморско, с което страната ни ще отговори на всички екологични евроизисквания, по отношение градските води, които се вливат в Черно море.

Автор: Мария Кордон

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.