1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Момчил Неков: Без канализация са 98% от българските села

Момчил Неков: Без канализация са 98% от българските села

42 процента от населението на България живее в села, само 2% от тях имат достъп до канализация, сочат експерти

„В Европейския съюз все още има селища, включително в моята страна - България, без основна селищна инфраструктура като канализация и достъп до питейна вода“. Това заяви евродепутатът Момчил Неков по време на обсъждането на политиката на сближаване на ЕС в Страсбург. Според Неков, икономическата ножица в ЕС по оста Изток-Запад продължава да бъде широко отворена, дори след над десет години членство за така наречените новоприсъединили се държави членки.

„Има дейности и проекти като напояване, къси вериги, затворени цикли на производство и изграждане на цифровата инфраструктура, които изискват икономически капитал, непосилен за местните администрации. Инвестициите в такива проекти дават решения на проблеми в региони с по-нисък стандарт на живот“ допълни още българският евродепутат.

Към днешна дата използването на финансовите инструменти като заеми, гаранции и микрокредити от земеделски оператори е ограничено. Това говори, че тези инструменти не са пригодени за различните икономически сектори. Общата селскостопанска политика гарантира доходи и подпомага изпълнението на някои европейски политики. Политиката на сближаване и финансовите инструменти обаче могат да помогнат на регионите да имат устойчив растеж и да станат финансово по-независими.

„Затова смятам, че селските региони и операторите в тях трябва да имат гарантиран достъп до наличните финансови инструменти в рамките на политиката на сближаване на ЕС“, каза Момчил Неков.

По линия на политиката на сближаване, известна още като кохезионна политика, през периода 2014 – 2020 г. се очаква ЕС да инвестира 454 милиарда евро чрез европейските структурни и инвестиционни фондове, а чрез национално съфинансиране на инвестиции под формата на безвъзмездни средства и финансови инструменти, сумата се очаква да нарасне до 637 млрд. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.