1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мониторинговият доклад на ЕС няма пряка връзка с еврофондовете за България

Мониторинговият доклад на ЕС няма пряка връзка с еврофондовете за България

Снимка:

Това заяви еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета

Европейският съюз цени механизма за сътрудничество и проверка, той е отлично средство за наблюдение на напредъка на България и Румъния. Механизмът обаче няма пряка връзка с изразходването на средствата от ЕС, заяви еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

Това означава, че не можем да предприемем действия за спирането на европейските фондове на основата на заключенията от докладите по механизма, допълни комисарят, като така коментира на пресконференция приетата вчера, 03 април, от Европейския парламент препоръка ЕК да преосмисли дали в България средствата от ЕС могат да бъдат използвани по правилата, пише "Дневник".

"Ще продължим да работим с българското правителство, за да укрепим допълнително системата за управление и контрол на фондовете", посочи той.

Доколкото знам, представители на екипа на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан ще посетят България и ще разговарят с българските власти за подобряването на системите за ръководство и управление на използването на европейските средства. В тази посока виждаме следващите си стъпки в подобряването на изразходването на европейските фондове в България, заяви Шемета.

В сряда Европарламента прие резолюция, която съдържа призив към Европейската комисия да възприеме решителна позиция спрямо България. Депутатите изразиха дълбока загриженост от липсата на напредък по мониторинговия механизъм, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки.

От своя страна днес вицепремиерът Зинаида Златанова допусна, че текстът може да е писан в България. Тя подчерта, че този текст няма законодателен характер, както и че препоръките в доклада са стотици и засягат по един или друг начин всички страни от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.