1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мораториумът за продажбата на земеделска земя на чужденци стигна до Конституционния съд

Мораториумът за продажбата на земеделска земя на чужденци стигна до Конституционния съд

Депутати от ДПС и БСП внесоха питане дали решението на парламента е противоконституционно

Приетият преди две седмици от парламента със странна коалиция между "Атака", ГЕРБ и БСП мораториум за продажбата на земеделска земя на чужденци стигна до Конституционния съд, след като в петък депутати от ДПС и БСП внесоха питане дали решението е противоконституционно, пише  "Капитал Daily". Сред подписалите се под иска са четирима депутати от левицата, които са подкрепили забраната в зала. Популисткото решение на депутатите доведе до ускорена подготовка на ограничения в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които се отнасят до сделките с чужденци.

Решението в съда

Преди две седмици Народното събрание реши да се удължи забраната за продажбата на земя на чужденци след отпадането й на 1 януари 2014 г., както е записано в договора за присъединяване на България към ЕС. То беше подкрепено от "Атака", ГЕРБ и част от БСП. Още тогава стана ясно, че вероятно ще бъде поискано Конституционният съд да се произнесе по него. Инициативата е на ДПС, които гласуваха против мораториума. Към подписката на 36-те депутати от партията се присъединиха и 19 от БСП, включително четирима, които са подкрепили мораториума - Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Жара Пенева и Явор Куюмджиев. За това, че те искат обявяване за противоконституционно на собственото им решение, Четин Казак от ДПС заяви, че не било смущаващо, а по-скоро израз на разбирането им, че са допуснали грешка и искат да я поправят, съобщи dnevnik.bg. Той изрази надежда Конституционният съд да се произнесе във възможно най-кратък срок по внесеното искане. 

През последните седмици редица експерти твърдяха, че мораториумът противоречи на конституцията. Причината е, че в нея е записано, че граждани на ЕС имат право да купуват земи в България при определени условия, както и че международните договори, включително и предприсъедилният договор на България към Европейския съюз, имат предимство пред вътрешното право, ако влизат в някакво противоречие.


Ограничения за чужденците


Малко след като беше гласуван мораториумът, стана ясно, че е започнало писането на поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които да наложат известни ограничения. От БСП обаче досега не са обявявали публично каква е идеята, а земеделският министър Димитър Греков съобщи единствено пред журналисти, че се проучва опитът на Дания и Унгария. По неофициална информация на "Капитал Daily" промените ще бъдат свързани с изисквания за уседналост и земеделска история. Така например се предвижда чужденците от Евросъюза да могат да купуват земя само,  ако са пребивавали в България определен период от време, вероятно пет години. Ще се въведе и изискване да докажат произхода на парите си, като най-вероятно това ще става с нотариално заверена декларация. От кандидатите за земи ще се изиска още да имат история като земеделски производител. Те няма да могат да купуват и ниви в погранични региони и в близост до стратегически обекти, свързани със сигурността. Очаква се проектът за промени да бъде внесен в парламента до дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.