1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Морският бизнес започва да излиза от финансовата криза

Морският бизнес започва да излиза от финансовата криза

В курортен комплекс „Златни пясъци” се провежда 41-та годишна конференция на Федерацията на националните асоциации на корабните брокери и агенти

Морският бизнес започва да излиза от финансовата криза. Това заяви Никола Христов от Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА) по време на 41-та годишна конференция на Федерацията на националните асоциации на корабните брокери и агенти - FОNASBA, която се провежда в курортен комплекс „Златни пясъци” край Варна.

Поради лошите метеорологични условия е забранен износът на зърно от Украйна, което от една страна е повлияло отрицателно на пазара в Черно море, но от друга страна специално за България, това е положително, тъй като цените, на които се търгуват зърнените продукти, са доста по-високи и явлението е много благоприятно за родните производители.

Христов коментира, че за спад на товари и рецесия в корабния бранш не може да се говори, защото почти навсякъде има леко нарастване, като на Изток това нарастване е по-високо спрямо останалата част на света.  България все още не е морска държава и на този етап е много далече от политиката, която трябва да се развива.

Христов бе категоричен, че и бизнесът не е съгласен с това ИА „Морска администрация” като „Пристанищна инфраструктура” да е концентрирана в София и подчерта, че това не са столични предприятия, а са на съответните региони и, ако българското правителство иска тези администрации да се развиват по-бързо, то трябва да се вземе пример от Констанца. По-значително финансовата криза е оказала влияние върху корабособствениците и чартърните оператори, като там има немалък брой регистрирани фалити.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.