1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МОСВ даде на Раднево близо 5,5 млн.лв. за довършване на водния цикъл на града

МОСВ даде на Раднево близо 5,5 млн.лв. за довършване на водния цикъл на града

Снимка:

Общият размер на инвестицията е 37,54 млн.лв.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Раднево Теньо Тенев подписаха договор, с който МОСВ предоставя на общината близо 5.5 млн.лв. за довършване на водния цикъл на града.

"Радвам се, че с общи усилия успяхме да спасим този високо рисков проект. Остава да довършим пречиствателната станция за отпадъчни води и с радост ще дойда да открием обекта към края на септември, както е обещал изпълнителят", каза министър Василева.

Общият размер на инвестицията е 37,54 млн.лв., като стойността на първата фаза е 30,1 млн.лв. Без подкрепата на МОСВ и осигурените от новата ОПОС близо 5,5 млн.лв., общината трябваше да ги осигури от бюджета си. При евентуален провал в завършването на проекта, община Раднево трябваше да възстанови парите и за първата фаза на водния цикъл.

По интегрирания воден проект на  Раднево към момента са изградени канализационна мрежа с дължина 17,23 км и 16,84 км водопроводна мрежа. Чрез новата ВиК инфраструктура се подобрява качеството на предоставяните услуги за водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води на над 1500 души. Очакваното обслужвано население от новата пречиствателна станция е над 13 140 жители.

В гр. Раднево има пречиствателна станция за отпадъчни води, изградена през 60-70-те години на миналия век. Реконструкцията и модернизацията й са били нецелесъобразни. След изграждането на новата ПСОВ, тя ще спре да функционира.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.