1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МОСВ и НСОРБ планират меморандум за общи действия и политики

МОСВ и НСОРБ планират меморандум за общи действия и политики

Бяха набелязани основните проблеми в сектора, които имат нужда от ясни общи политически решения

Меморандум за общи действия и политики ще бъде изготвен между МОСВ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Това беше решено по време на вчерашната среща на министъра на околната среда и водите Асен Личев и политическия му екип с изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева, Владимир Георгиев – член на УС на сдружението и кмет на Самоков, и експерти.

Бяха набелязани основните проблеми в сектора, които имат нужда от ясни общи политически решения. Сред тях са управлението на водите и отпадъците, нерегламентираните сметища, опазването на защитените зони и биологичното разнообразие и други.

Министър Личев съобщи, че предстои правителството да утвърди Националния план за управление на отпадъците. Той припомни ангажиментите на България за прехода към кръгова икономика и целите по намаляване на генерираните отпадъци. Ще бъде удължен срокът за въвеждането на електронния регистър за отпадъците до отстраняване на всички проблеми в системата.

Зам.-министър Емилия Тончева представи необходимостта в Плановете за интегрирано развитие на общините да бъде предвидена нуждата от подобряване на условията в зоологическите градини. Обсъдени бяха възможностите общините да получат финансиране за строителни и ремонтни дейности по Оперативна програма „Региони в растеж“ и за консервационни дейности и обучителни програми по програма „Околна среда“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.