1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МОСВ ще подпомага дейности, свързани с използването на минералните води в общините

МОСВ ще подпомага дейности, свързани с използването на минералните води в общините

За компостиращи инсталации ще се обяви втори прием за 200 млн. лв.

Министерството на околната среда и водите ще подпомага дейности, свързани с използването на минералните води в общините. Пилотната програма е в процес на разработване.

Не по-късно от средата на годината ще бъдат ясни критериите за кандидатстване, по които всички общини ще могат да подадат проектите си. В предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда постъпват приходи от концесионните такси за минералните води. По думите на министър Василева, това е ресурс, който може да бъде използван като стартиращ за реализиране на схемата.

Стопроцентовото безвъзмездно финансиране не е приложимо по тази схема. То ще бъде под формата на финансов инженеринг, тоест с частично собствено участие с възможност за предоставяне на безлихвени кредити на общините.

През 2016-та общата стойност на проектите, за които общините ще могат да кандидатстват е милиард и 200 хил. лв. По оперативна програма "Околна среда" вече е обявена поканата за 402 млн. лв. за т.нар. големи ВиК проекти в Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен. Други 234 млн. пък са за фазираните проекти от старата екопрограма на Банско, Видин, Враца, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. Има и 121 млн. лв. за изграждане на пречиствателни съоръжения и ВиК мрежа на 5 общини. За компостиращи инсталации ще се обяви втори прием за 200 млн. лв. Общините ще могат да кандидатстват и за дейности по мрежата "Натура" на стойност 58 млн. лв. За управление на риска от наводнения са предвидени 20 млн. лв., а за подобряване качеството на атмосферния въздух - 111 млн. лв.
Още 14 млн. лв. има за проекти през 2016 г. от националния доверителен екофонд.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.