1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МС дава отсрочка на общините да се справят с проблема с бездомните кучета

МС дава отсрочка на общините да се справят с проблема с бездомните кучета

Това предвижда проект за промени в Закона за защита на животните

До края на 2015 г. да бъде удължен срокът, в който общините ще трябва да се справят с проблема с бездомните кучета по улиците. Това предвижда проект за промени в Закона за защита на животните на земеделското министерство, който днес ще бъде обсъден от Министерския съвет.

Според нормативната уредба, приета през 2008 г., местните администрации е трябвало да настанят в приюти всички безстопанствени животни до януари тази година.

Така ще се предостави възможност общините да овладеят уличната популация и да засили контрола върху домашните кучета. Този контрол ще позволи спирането на потока на изхвърлени нежелани домашни кучета и ще спомогне за трайното намаляване на броя на безстопанствените, обясниха от правителствената пресслужбата.

Разсрочването във времето на необходимите средства за построяване и издръжка на приютите за безстопанствени животни значително ще намали размера на необходимите финансови средства за решаване на проблема.

С промените в закона се предлага да се увличат глобите за собственици на домашни кучета. От 20 лева на 200 лв. ще скочи санкцията за нерегистрирано куче. Стопаните, които не почистват след любимците си ще трябва да плащат от 100 лева, вместо предвидената до момента глоба от 50 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.