1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МС одобри създаването на Агенция по безопасност на храните

МС одобри създаването на Агенция по безопасност на храните

Предвижда се законът да влезе в сила от 01.01.2011 година

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Закон за Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от правителствената информационна служба. С предложения законопроект се предвижда Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към министъра на земеделието и храните да се създаде чрез преобразуване на Националната ветеринарномедицинска служба. Предвижда се Националната служба за растителна защита да се влее в БАБХ, с изключение на Института за защита на растенията. Дейностите на Националната служба по зърното и фуражите и Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи (ЦЛОЗЗПФ), свързана с фуражите, преминават към БАБХ.

Дейността на областните дирекции „Земеделие", свързана с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци също преминава към БАБХ, както и дейността на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

Проектът на Закон за Българската агенция по безопасност на храните предвижда Българската агенция по безопасност на храните да е компетентният държавен орган за осъществяване на официален контрол в Република България по смисъла на законодателството на Европейския съюз.

Предвижда се Законът за Българската агенция по безопасност на храните да влезе в сила от 01.01.2011 година.

Повече информация може да прочетете в рубрика Актуално на портала

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.