1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МС одобри Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните

МС одобри Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните

Агенцията ще осъществява контрол, основан на оценката на риска

Министерският съвет на Република България взе решение вчера (09.06.2010 година) за одобряване на Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска на административно подчинение на Министерство на земеделието и храните. Българската агенция по безопасност на храните ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните и ще има контролни функции.

В Стратегията се предвижда създаването на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска. С това ще се постигне осъществяване на координиран контрол за съответствие с изискванията на Европейското право и българското законодателство по цялата хранителна верига (първични продукти, храни, фуражи, здравеопазване на животните, хуманно отношение, странични животински продукти, здраве на растенията). Агенцията ще осъществява контрол, основан на оценката на риска, за да се осигури висока степен на опазване здравето на хората, здравето на животните и растенията, хуманно отношение към животните с цел повишаване доверието на потребителите.

Компетентният орган ще осъществява унифициран контрол с еднакви методи и единен подход по цялата хранителна верига за осигуряване на обективност, прозрачност, ефективност и ефикасност.

Агенцията ще извършва процедурите по одобряване и регистрация по цялата хранителна верига, предвидени в Европейското и националното законодателство. Със създаването на Агенцията ще се постигне оптимизиран състав с намалена обща администрация и лаборатории, без дублиране на извършваните дейности и анализи. Функциониращата Агенция ще бъде структура, съобразена с органите по безопасност на храните на Европейския съюз, с оглед постигане на висока степен на сътрудничество и обмен на информация с тях.

На Агенцията по безопасност на храните се вменяват функциите по подготовка и изпълнение на Единия многогодишен национален план за контрол. Агенцията ще разработва единни мониторингови програми за изпълнение на задълженията по прилагане на Европейското законодателство. Във функциите на Агенцията ще залегнат и дейностите по одит и обучение на персонала.

Със създаването на Център за оценка на риска ще се извършва подходяща научна оценка на риска от българска страна, съобразена с нашите условия и ще се създаде адекватен национален партньор на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който ще осигури достъп до изследователските фондове на ЕС. Българската структура за оценка на риска ще има 10 панела и 5 звена, имащи отношение към научното сътрудничество и взаимопомощ, еквивалентни на структурата на EFSA. Центърът за оценка на риска ще оказва научна и техническа помощ в областите от неговата компетентност с оглед подобряване на сътрудничеството между държавите - членки, страните-кандидатки за членство, международни организации и трети страни, ще гарантира, че обществеността и заинтересованите страни получават бърза, надеждна, обективна и изчерпателна информация, ще изразява независимо своите заключения и възгледи по въпроси от неговата компетентност и ще изпълнява всички други възложени му от компетентния орган задачи.

Пълният текст на Стратегията за създаване на Българска агенция по безопасност на храните  ТУК!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.