1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МС прие днес Постановление за Устройствен правилник на Държавната агенция по горите

МС прие днес Постановление за Устройствен правилник на Държавната агенция по горите

Съгласно Устройствения правилник Държавната агенция по горите е специализиран орган за разработване и осъществяване на държавната политика в областта на горите, горското и ловното стопанство и любителския риболов

 

С този акт окончателно горският сектор, който до юли тази година беше администриран в рамките на тогава функциониращото Министерство на земеделието и горите, се отделя от администрацията на настоящото Министерство на земеделието и продоволствието.

Съгласно Устройствения правилник Държавната агенция по горите е специализиран орган за разработване и осъществяване на държавната политика в областта на горите, горското и ловното стопанство и любителския риболов. Нейният председател ще бъде определян с решение на правителството и ще е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. При изпълнение на своята дейност той ще се подпомага от трима заместник-председатели. На негово пряко подчинение ще бъде създаден Национален съвет по горите, който ще действа като консултативен орган и ще се състои от експерти в областта.

С решение на Министерски съвет от 25 септември т.г. за председател на Държавната агенция по горите беше определен доц. д-р Стефан Юруков, досегашен заместник-министър на земеделието и продоволствието, който със същото решение беше освободен от този пост.

Държавната агенция по горите е структурирана в Дирекция "Вътрешен одит", инспекторат, обща и специализирана администрация, регионални управления по горите, държавни лесничейства и специализирани териториални звена. Общата численост на персонала е 7538 щатни бройки, каквато беше и числеността на Националното управление по горите.

Общата администрация на агенцията ще е с персонал от 68 щатни бройки и ще включва дирекциите "Финансово-стопански дейности" и Административно-правно обслужване и човешки ресурси". Специализираната администрация е от 126 служители и ще е организирана в пет дирекции - "Горско стопанство и природозащитни дейности, "Ловно стопанство и любителски риболов, "Охрана на горите, дивеча и рибните ресурси, ползвани за любителски риболов, "Наука, образование и международна дейност и "Информационно обслужване и връзки с обществеността.

Дирекция "Вътрешен одит" ще бъде на пряко подчинение на председателя на Държавната агенция по горите и ще осъществява вътрешния одит на всички структури, програми, дейности и процеси в агенцията. Инспекторатът, който също ще бъде на пряко подчинение на председателя, ще извършва цялостни и тематични проверки на структурите и специализираните териториални звена на агенцията, както и внезапни проверки по сигнали, жалби или при случаи с обществен отзвук.

Средствата за прилагането на постановлението са в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2007 г. средства по бюджета на Министерството на земеделието и горите, приет в края на миналата година. Частта от този бюджет, предвидена за тогава съществуващото Национално управление по горите се трансформира в бюджет на новосъздадената Държавната агенция по горите.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.