1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МС взе решение за схеми за национални доплащания за 2009 година

МС взе решение за схеми за национални доплащания за 2009 година

Националните доплащания към директните плащания се оказаха основна форма на подпомагане на земеделските производители


В първите години след присъединяването на България към ЕС българските земеделски производители получават само част от подпомагането, което получават производителите в старите държави-членки, като през 2009г. ще получат 35%. През подобен преходен период преминават всички новоприсъединили се държави-членки. За да компенсира по-ниския размер на подпомагането, България може да допълни от националния бюджет директните си плащания до определен процент от размера на директните плащания в Общността към 30 април 2004 г. Този процент за 2009 г. е 65%.

Националните доплащания към директните плащания се оказаха основна форма на подпомагане на земеделските производители при тежките климатични и икономически условия, в които работят. Затова техният размер и вид са обект на особено внимание, особено от страна на зърнопроизводителите и млекопроизводителите, които са основните групи бенефициенти на национални доплащания.

Съгласно чл.44, ал.1 от Закона за подпомагане на земеделските производители вида и размера на националните доплащания се определя ежегодно с Решение на Министерския съвет, по предложение на министъра на земеделието и храните, направено след съгласуване с Европейската комисия. Беше взето решение за прилагане на следните четири схеми за национални доплащания за 2009 г.:

1. на хектар земеделска земя с изключение на площите, заети с винени сортове лозя, ягоди и малини за преработка, тютюн и постоянни пасища;

2. за говеда според броя на говедата в стопанството, определен въз основа на данните в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти, поддържана от Националната ветеринарномедицинска служба. Референтната дата за определяне броя на говедата в стопанствата е 28 февруари 2009 г. Избираеми за подпомагане през 2009 г. са стопанства, които към референтната дата са отглеждали 5 или повече говеда;

3. за овце-майки и кози-майки (необвързана с производството) според броя на овцете-майки и/или козите–майки в стопанството, определен въз основа на данните в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти, поддържана от Националната ветеринарномедицинска служба. Референтната дата за определяне броя на овцете–майки в стопанствата по тази схема е 01 октомври 2008 г., а за козите–майки 28 февруари 2009 г. Избираеми за подпомагане са стопанства, които към референтната дата са отглеждали повече от 20 овце-майки и/или повече от 20 кози–майки;

4. за овце-майки и кози-майки (обвързана с производството) според броя на овцете-майки и/или козите–майки, отглеждани в стопанството. Избираеми за подпомагане са стопанства, които към датата на представяне на заявлението за подпомагане отглеждат повече от 20 овце-майки и/или повече 20 кози–майки.

Въз основа на взетото решение беше изготвено искане до Европейската комисия за одобрение на избраните схеми и размера на националните доплащания по тях. С Решение от 13.08.2009 г. за разрешаване на предоставянето на допълнителни национални директни плащания в България за 2009 г. Европейската комисия разреши на България да предостави допълнителни национални директни плащания за 2009 г., в съответствие с условията, посочени в нейното искане. В изпълнение на разпоредбата на Закона за подпомагане на земеделските производители Министерският съвет прие Решение за схеми за национални доплащания на хектар земеделска земя,  за говеда, за овце-майки и кози-майки и техния размер за 2009 г. в съответствие с решението на Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.