1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МВФ: Фермерите не бива да получават прекалено големи отстъпки

МВФ: Фермерите не бива да получават прекалено големи отстъпки

Снимка:

В даден момент правителствата ще съжаляват, ако сега се пречупят пред недоволството на аграрното лоби

На фона на продължаващите вече няколко седмици фермерски протести в Европа директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди правителствата да не правят прекалено големи финансови отстъпки пред исканията на стопаните. 
 
От чисто човешка гледна точка Георгиева разбирала проблемите на фермерите, които изпитват трудности в ежедневната си работа. В същото време обаче властите не можело да си позволят да бъдат притиснати в ъгъл, от който да не могат да предприемат мерки за укрепване на икономиките. Според директорката на Международния валутен фонд в даден момент правителствата щели да съжаляват, ако сега се пречупят пред недоволството на аграрното лоби.
 
По думите й Георгиева е разговаряла с представители на редица финансови министерства, които са наясно колко е важно да се консолидират бюджетите и в същото време да се съкращават подкрепата за селското стопанство.
 
"Лесно е да се дава, много по-трудно е да се взима обратно", подчерта тя в интервю за европейски медии.
 
В същото време италиански фермери, протестиращи срещу бюрокрацията и евтиния внос на земеделска продукция от трети страни, поеха с тракторите си към Рим, а техни колеги в северната част на страната преведоха стадата си от едър рогат добитък по улиците на Милано.
Фермерите от Тоскана потеглиха в конвои към столицата, като развяваха италианския трибагреник, а тракторите носеха надписи като "Без фермерите няма храна". Очаква се те са струпат в околностите на Рим в очакване на нови протести в края на седмицата.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.