1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗ препоръчва грипна ваксина и консумирането на добре обработени храни от птици

МЗ препоръчва грипна ваксина и консумирането на добре обработени храни от птици

Птичи грип при хората в Европа в целия свят с изключение на Азиатския свят няма. 116 са случаите на птичи грип за хора от декември 2003 г. до момента, като от 60 от тях са починали, заяви Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиологии.

Ваксина за птичи грип за хора не е направена и няма такава идея до този момент. От друга страна понеже съществува хипотеза, че този птичи грип би могъл да се адаптира в случай на смесена инфекция с човешки вирус и евентуално тогава да стане опасен за хората, Световната здравна организация съхранява този вирус, в случай че част от него трябва да бъде включен в бъдеще в някаква ваксина. Рискът от зараза на хората от птичи грип съществува най-вече при тези, които отглеждат кокошки или живеят в близост до тях.

С оглед на опасността заразата да се пренесе от прелетни птици, има препоръка, че е уместно тези служители да се ваксинират с ваксината за човешки грип.

Основните мерки, които трябва да се предприемат, са спазване на хигиена, тъй като преносител на това заболяване са мръсните ръце. Освен това храната трябва да бъде добре обработена термично, допълни Мира Кожухарова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.