1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗГ прие Наредба за издаване на сертификати за храни и продукти със специфичен характер

МЗГ прие Наредба за издаване на сертификати за храни и продукти със специфичен характер

7 са изискванията, които задължително трябва да включва заявлението-спецификация за вписване на досиета на храни с традиционно специфичен характер

 

Само групи от производители на храни могат да подават в дирекция "Интеграционна политика" на Министерството на земеделието и горите (МЗГ) заявление-спецификация за вписване на досиета на храни с традиционно специфичен характер, съобщиха от министерството. Групата от производители е дружество на 2 или повече земеделски производители или производители на храни, учредено по Закона за задълженията и договорите, Търговския закон или Закона за кооперациите или сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Това предвижда приетата днес от Колегиума на МЗГ Наредба за условията и реда за приемане на заявления, комплектоване на досиета и водене на регистър на досиетата на храни с традиционно специфичен характер. С нея се въвеждат разпоредби от европейското законодателство относно сертификати за специфичен характер за селскостопански продукти и хранителни стоки. Целта е да се подготвят досиета на българските традиционни храни, които да бъдат представени за вписване от Европейската комисия след присъединяването на България към ЕС.

Храните имат специфичен характер, когато притежават една или няколко характерни черти, които ги отличават от другите храни от същата категория. Традиционният характер пък се изразява в използването в продължение на минимум 50 години на традиционни суровини, състав и традиционен начин на производство или преработка. Ако са изпълнени едновременно двете изисквания, на храната се признава традиционно специфичен характер, е записано в наредбата.

Традиционно специфичен характер се признава на земеделски продукти и на хранителни стоки. В списъка на земеделските продукти влизат: меса и карантии, риби и ракообразни, мляко и млечни продукти, птичи яйца, пчелен мед, зеленчуци, растения, плодове, житни растения, мелничарски продукти, маслодайни семена и плодове, пектин, мазнини от свине, от домашни птици, от животни от рода на едрия рогат добитък, продукти от месо и риби и др. Сред хранителните продукти, на които може да се признава традиционно специфичен характер, са: хляб, тестени сладкарски изделия, напитки на основата на растителни екстракти, бира, сладолед и шербет, макаронени изделия, супи и бульони, шоколад и др. изделия, съдържащи какао, приготвени храни и готови сосове на основата на подправки.

7 са изискванията, които задължително трябва да включва заявлението-спецификация за вписване на досиета на храни с традиционно специфичен характер. Сред тях е наименованието на храната, описание на метода на производство и характеристиките на използваните суровини, както и доказателства за техния традиционен характер. Информацията за подадено заявление се обявява на общодостъпно място в МЗГ и се публикува в един централен ежедневник и на интернет-страницата на МЗГ, е записано още в наредбата.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.