1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗГ прие новите такси за годишните технически прегледи на земеделските машини

МЗГ прие новите такси за годишните технически прегледи на земеделските машини

Досега собствениците на колесни трактори и самоходни шасита заплащаха такса от 10 лв., за верижни трактори – 8 лв., а за тракторни ремаркета – 4 лв

 

12 лв. да стане таксата, която притежателите на колесни трактори и самоходни шасита ще трябва да заплащат при извършване на годишни технически прегледи. За верижни трактори да се плаща такса от 10 лв., а за тракторни ремаркета с общо и специално предназначение – 6 лв.

Това предлага Колегиумът на МЗГ с приетия проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, заплащани за сезонни и годишни прегледи на земеделска и горска техника, които се събират от Контролно-техническата инспекция. Досега собствениците на колесни трактори и самоходни шасита заплащаха такса от 10 лв., за верижни трактори – 8 лв., а за тракторни ремаркета – 4 лв.

Промените предвиждат още от 23 на 25 лв. да се увеличи таксата за извършване на годишни технически прегледи на зърнокомбайни и др. самоходни машини за прибиране на реколтата, а на силажокомбайните и косачките - от 16 на 18 лв. Не се променят таксите за технически прегледи за останалата техника, както и таксите за издаване и подмяна на свидетелствата за правоспособност за работа.

Във връзка с изискванията на Европейския съюз за безопасност на земеделската и горската техника се въвеждат такси за издаване на сертификат за одобрение на типа на цяло превозно средство в размер на 200 лева, и на система, компонент или отделен технически възел – в размер на 100 лева.

Определя се такса за регистрация на техниката, еднаква за всички собственици. В момента таксата, която се събира от отделните общини за регистрация на ЗГТ варира до 20 лв. на брой машина и се определя от общинския съвет, т. е. за една и съща дейност в различните общини се събира различна по размер такса. По този начин разходите по регистрацията, извършвани от собствениците на земеделска или горска техника, ще се снижат и уеднаквят.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.