1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ е назначило трети човек за аташе по земеделски въпроси зад граница

МЗХ е назначило трети човек за аташе по земеделски въпроси зад граница

Петя Стелиянова е поела поста в Берлин

Министерството на земеделието е назначило трети човек за аташе по земеделски въпроси зад граница, съобщи министър Мирослав Найденов, цитиран от "Дневник".

Петя Стелиянова, която доскоро беше шеф на отдел "Международни отношения" в Министерството на земеделието и храните е поела поста в Берлин. Земеделски аташета вече има в дипломатическите ни мисии в Брюксел и Париж.

Първа на такъв пост, от 1 април, беше назначена Веселина Евдокимова, която преди тази дата ръководеше Дирекцията "Връзки с обществеността и протокол" в Министерството на земеделието и храните.

В белгийската столица постът се заема от уволнения на 31 март директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Стефанов. Тогава Мирослав Найденов съобщи, че му предложил да стане заместник-министър и да отговаря за Програмата за развитие на селските райони, но той отказал. В резултат бе назначен за земеделски аташе в Брюксел, но като служител на аграрното министерство заради несъгласието на финансовия министър Симеон Дянков да се поеме издръжката му. Самият Найденов я изчисли на 5 000 евро на месец. 

За това, че България ще има земеделски аташета в чужбина, съобщи Мирослав Найденов в средата на март като мотивира това с нуждата от промотиране на българските земеделски проудкти по света.

Първоначално се планираше такъв служител да има и в Москва, но Найденов каза, че не е сигурно. Той отрече да се готви човек за аграрен аташе в Лондон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.