1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ: Пари за ранно пенсиониране на фермерите няма да има и до 2020 година

МЗХ: Пари за ранно пенсиониране на фермерите няма да има и до 2020 година

Снимка:

Бюджетът на ПРСР е ограничен

Още при стартирането на Програмата за развитие на селските райони не е имало намерение да има пари за ранно пенсиониране на фермерите, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Само преди броени дни от КТ "Подкрепа" коментираха, че по Програмата за развитие на селските райони има възможност за подпомагане на фермерите, които искат да се пенсионират по-рано, но няма планувани средства за това. От синдиката обясниха, че в програмата е имало заложена мярка 113 "Ранно пенсиониране на фермери и на заети в земеделските стопанства", но по нея няма предвидени никакви средства за нейното реализиране. Няма и Наредба за начина на усвояване на средствата по мярка 113. На практика, според европейските правила, фермерите могат да получат за ранно пенсиониране годишно до 18 000 евро, а работещите в стопанствата – до 4000 евро годишно, отбелязва за БГНЕС.

От земеделското министерство заявиха пък, че още при стартирането на програмата през 2007 г. не е имало намерение за реализиране на подобна мярка и можело да се говори, че се е стигнало до отказ от реализиране, тъй като изобщо не е имало желание за това. "В текста на ПРСР в частта за йерархия на целите и избор на мерките по ос 1 е разписана логиката на помощта по първа ос по подцели и оперативни цели, както и кратката обосновка за избора на мерките, които да се включат в ос 1 на ПРСР на Република България за периода 2007-2013 г. В този текст може да се види, че мярка 113 не е избирана за включване в ПРСР", заявиха от МЗХ.

"Мярката за ранно пенсиониране е важна, но следва да се има предвид, че бюджетът на ПРСР е ограничен и е приоритетно насочен към решаване на най-спешните нужди на фермерите, преработвателите, общините и на останалите бенефициенти по програмата" е становището на министерството. Пари за ранно пенсиониране на фермерите няма да има и до 2020 година, тъй като "в проект за регламент за Развитие на селските райони за следващия програмен период 2014-2020 г. ЕК не е предвидила мярка за ранно пенсиониране".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.