1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ подкрепи Петко Арнаудов за директор на Държавно горско стопанство – Царево

МЗХ подкрепи Петко Арнаудов за директор на Държавно горско стопанство – Царево

Снимка:

Миналата седмица земеделският министър Димитър Греков заяви, че ще преразгледа избора на скандалния бивш кмет на Царево

Новоназначеният директор на Държавно горско стопанство – Царево Петко Арнаудов отговаря на всички законови изисквания за заемане на длъжността, заявиха от Министерство на земеделието и храните в отговор на протестите срещу неговото назначение.

Миналата седмица земеделският министър Димитър Греков заяви, че ще преразгледа избора на скандалния бивш кмет на Царево за шеф на Горското стопанство заради недоволството, довело до протести, съобщава dnes.bg.

От ведомството припомнят, че според Закона за горите, директорът на ДГС трябва да има придобито висше лесовъдско образование, степен-магистър и трудов стаж по специалността не по-малко от три години.

Петко Арнаудов е инженер по горско стопанство от Лесотехническия университет – София с над 17 години стаж в бранша. В своята дългогодишна работа той е заемал почти всички възможни позиции в йерархията на горските стопанства.

Срещу Арнаудов няма образувани досъдебни производства и не е осъждан за престъпления от общ характер, за което са предоставени съответните документи, посочват от МЗХ.

Съгласно договора за управление, директорът на държавното предприятие може едностранно и без предизвестие да прекрати договора с директора на ДГС в срок от 12 месеца от сключване на същия или при неизпълнение задълженията му, допълват от министерството.

Припомняме, че във връзка с назначението, в края на миналата седмица в отворено писмо изпратено до редакцията на www.agro.bg, Национална асоциация Българско Черноморие /НАБЧ/ апелира към Министерството  на земеделието и храните да не се влияе от претенциите на няколко диво къмпингуващи относно назначението на бившия кмет на община Царево Петко Арнаудов за директор на Горското стопанство там.

Природозащитниците от своя страна изразиха несъгласието си с оповестеното назначаване.  Дейността му като кмет на Царево включваше жалба срещу статута „природен парк” на Странджа, допускането на незаконния комплекс „Златна перла“, общ устройствен план на общината, позволяващ застрояване на една трета от крайбрежната част на природния парк.

Назначението му на длъжност, която определя стопанисването на горите в най-конфликтната част на парка - крайбрежието, е абсолютно неприемливо, както за природозащитната общност, така и за обществото като цяло, се посочваше в прес съобщението на природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.