1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ предлага 29 май да бъде краен срок за подаване на заявленията по схемите и мерките за директните плащания

МЗХ предлага 29 май да бъде краен срок за подаване на заявленията по схемите и мерките за директните плащания

Всяка държава сама ще реши дали да удължава сроковете

29-ти май да стане краен срок за подаване на заявленията по схемите и мерките за директните плащания – това предлага Министерството на земеделието и храните. На интернет-страницата на ведомството е публикуван проект за изменение на Наредбата, която регламентира директните плащания, съобщава  телевизия Агро ТВ.

В общественото обсъждане, което задължително предшества промените в нормативния акт, експертите на земеделското министерство са предложили три варианта. За всеки от тях са отбелязани положителните и отрицателни ефекти от промяната.

Първият вариант е да няма промяна в сроковете. Вторият, наречен частично удължаване, предвижда заявления да се приемат до 29-ти май без санкция и до 23 юни - с 1% санкция за всеки просрочен ден след 29 май 2015 г. Третият вариант е с максимално удължаване на срока – до 15 юни без санкция и до 10-ти юли  - с 1% за всеки ден забавяне.

В доклада си заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пише, че при последния вариант има опасност от забавяне на графика за обработка на заявленията, а плащанията няма да могат да бъдат извършени през месец декември на текущата година, каквато практика е установена.

На заседанието си от 23-ти април Комитета по директни плащания в Брюксел предложи, а всички държави членки единодушно подкрепиха новия регламент за удължаването на срока за всички схеми и мерки за директни плащания, преходната национална помощ и мерките по Програмата за развитие на селските райони, за които се кандидатства с единното заявление за подпомагане. Според решението, всяка държава сама ще реши дали да удължава сроковете, а регламентът щ бъде публикуван на 20 май 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.