1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия

МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия

Предвижда се създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци, с минимум критерии за включване в тях

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане промени в Закона на тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ). Целта на измененията е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара.

Промените предвиждат за първи път да започне структуриране на независим  централизиран надбраншови орган (по модел на повечето европейски страни), който на вертикален принцип да обедини всички нива в сектор „Тютюн” - от производството до крайния продукт. Въвеждането на критерии за представителност на подобен орган създава възможност за регистрация на „Камара по тютюна”, която да бъде гарант за коректни отношения в сектора.

За справяне със задълбочаващата се тенденция за влошаване на качеството на произвеждания в България тютюн и невъзможност да се отговори на предизвикателствата  на местния и световен пазар ще се адаптират механизмите за контрол при производство и търговия с тютюневи семена към единствения официално акредитиран орган – Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол. Също така, ще бъдат актуализирани и текстовете, касаещи експертите по тютюна и намесата им при независимото окачествяване на тютюна при изкупуване.

Предвижда се създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци, с минимум критерии за включване в тях. С тяхното въвеждане ще се запълни липсата на навременна и точна информация за случващото се в сектора. Регистърът на тютюнопроизводителите ще включва информация относно сключените договори за изкупуване на тютюн за текущата изкупна кампания. Той ще съдържа данни за планирания по договор тютюн за изкупуване и за реално изкупените количества. Производството на тютюн на територията на страната ще се извършва единствено и само от регистрирани лица, т.е. ангажиментът за вписване на информация по договора в регистъра ще бъде задължително.

Другият регистър – на търговците, ще съдържа основната информация за лицата, които се занимават с изкупуване на тютюн. За вписване в регистъра ще се заявяват както годишните програми за предвижданите количества, така също и производствените мощности.

Ще се акцентира и върху регистрацията на лицата, които търгуват с непреработен тютюн, предназначен за директна продажба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.