1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ работи за разрешаване на кризата около премиите на тютюнопроизводителите

МЗХ работи за разрешаване на кризата около премиите на тютюнопроизводителите

Одобрена е и ще се прилага схема за национално доплащане за тютюн

След първите организирани масови протести на 21.12.2010 г. а и след това МЗХ проведе редица срещи с тютюнопроизводители по въпроси свързани с изплащането на въпросните средства, чиито финансов таван е определен от ЕК и е в размер на 116 млн. лв.  Схемата по която се извършват тези плащания се е прилагала на кг. изкупен суров тютюн I-III категория и е била със срок на прилагане 2007-2009 г. Въпреки тази неблагоприятна за тютюнопроизводителите времева рамка в началото на месец януари 2010 г. МЗХ изпрати запитване до ЕК за възможността за премиране на количества тютюн произведени във времевата рамка на поосечената схема (т.е. реколта 2009 г. да бъде изплатена със средства от 2010 г.). След получения положителен отговор на 18.01.2010 г. от г-н Жан-Люк Демарти – главен директор на главна дирекция „Земеделие” в ЕК бяха предприети за незабавно мерки по организиране на административните звена и механизми за прилагането на схемата. Считано до момента на уведомление от страната на ЕК разчетени в бюджета за изплащане на помощта са 80 млн. лв., тъй като индикации за положителен отговор от тяхна страна за изплащане на подобни средства не е имало.

Прилагайки закона за тютюна и тютюневите изделия и по изрично настояване на браншовите организации на тютюнопроизводителите в периода 01.02-19.02.2010 г. бяха насрочени и извършени проверки на фирмите участвали в кампанията по изкупуване на тютюн, реколта 2009 г. Същите имаха за цел да удостоверят реално изкупените и подлежащи на премиране количества тютюн. След оценката на резултатите и разглеждането им от браншовите организации бяха направени постъпки за разглеждане размер на премиите, след многобройни срещи, до консенсус, от страната на тютюнопроизводителите така и не се стигна. Поискан беше независима финансова оценка на данните и съпоставянето му към налични финансов ресурс от Института по тютюна и тютюневите изделия.

С решение № 240 / 23.04.2010 г. МС постанови размера на премиите по сортови групи тютюн за произведените през 2009 г. количества. Към момента изплащането им е изцяло обвързано с гласуване на закона за бюджета и неговото актуализиране за 2010 г., което е изцяло от правомощията на НС. Въпреки този казус и паралелно с договориране и прилагане на схемата за премиране на количества тютюн произведени през 2010 г.  МЗХ предприе адекватни действия по разработване на нови схеми за подпомагане на тютюнопроизводителите.Одобрена е и ще се прилага схема за национално доплащане за тютюн (не обвързана с производството и имаща за цел подпомагане доходите на тютюнопроизводителите). Схемата ще се прилага до 2013 г. Усилено се работи и по мерки за преструктуриране на отрасъла, като през следващите години ще се прилага и схема за алтернативна заетост в тютюневия сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.