1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ с проект за изменение на Наредба 5

МЗХ с проект за изменение на Наредба 5

Има 20 схеми, по които земеделските производители ще могат да получават подпомагане

Земеделското министерство публикува на интернет страницата си проект за изменение на Наредба 5 от 2009 година. С нея се регламентират условията и реда за подаване на заявления по схемите и мерките за директните плащания.

В проекта поименно са изброени 20 схеми, по които  земеделските производители ще могат да получават подпомагане. Дефинирани са и мерките "Агроекология и климат", "Биологично земеделие", както и  плащания по „Натура 2000“ и Рамковата директива за водите.

В Наредбата се уточнява, че кандидатите по схемата за дребни земеделски стопани могат да подават заявление за подпомагане, както и заявление за включване в схемата в срок до 15 октомври 2015 г. В проекта за документ е записано, че когато има застъпване на площи и двамата ползватели предоставят документи, които доказват правото на ползване или когато никой от кандидатите не е предоставил такива документи, Разплащателната агенция, след определена процедура отказва подпомагането. Към проекта за промени в Наредбата е публикуван и проект на заявлението, което всеки земеделски производител ще трябва да попълни, за да заяви желанието си за подпомагане. Предвижда се променената Наредба да влезе в сила от 1-ви март.

Пълния текст на наредбата вижте ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.