1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ съветва: Докато нямате слой ЕНП, заявявайте угар

МЗХ съветва: Докато нямате слой ЕНП, заявявайте угар

Над 95% от заявените екологично насочени площи са угари

През първата година на зелените директни плащания най-голяма част от земеделските стопани са избрали да прилагат угари. Това сочи статистика на земеделското министерство, обобщена по време на четвъртата Национална среща на Асоциацията на земеделските производители.

Апелът на агроведомството от миналата година за екологично насочените площи е последван от стопаните. Това констатира Георги Праматаров от отдел „Идентификация на земеделските земи” в агроведомството. Над 95% от заявените екологично насочени площи са угари, останалите са азотфиксиращи.

Припомняме, че в момента текат обжалвания по обществената поръчка, които бавят процедурата. Министерството проверява 100% от физическите блокове и прави допълнителен риск-анализ на други. Целта е да се провери дали това, което е заявено, реално се работи. Има случаи, в които обработката е от предходната година.

При теренните проверки единствената промяна от миналата година е описана в наредба 105. Нормативното изискване е да се уведомяват фермерите преди проверките. Тепърва обаче ще се разбере дали промяната е довела до позитиви.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.