1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ: Създаването на гаранционен фонд цели да улесни банковото кредитиране на земеделските производители

МЗХ: Създаването на гаранционен фонд цели да улесни банковото кредитиране на земеделските производители

От фонда ще могат да се възползват кандидатите по мерки 121, 122 и 123

През 2012 г. приоритет по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР) ще се даде на младите фермери и животновъдните ферми. В момента работим много усилено по създаването на гаранционният фонд, който да заработи от следващата година. От фонда ще могат да се възползват кандидатите по мерките – 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, по които се предвиждат гаранции за малкия и среден бизнес.

По този начин целим да улесним банковото им кредитиране. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на пресконференция по повод приключване на проект „Провеждане на информационна кампания, насочена към мерки 112, 121, 142, 214 и 213 от Програмата за развитие на селските райони” в Гранд Хотел София.

„Тази информационна кампания беше едно от хубавите и навременните неща в Програмата. тя бе изключително с практична насоченост, например по мярка 112 кампанията имаше задачата да насочи младите фермери с конкретни примери и възможни грешки, за които трябва да следят по време на изпълнение на проектите си.

Един от основните проблеми по мярка 214 от Програмата е недостатъчната информираност на бенефициентите, ето защо ние и за в бъдеще продължим да работим в тази посока.

Интерес от страна на бенефициентите през тази година  има по мярка 213 „Плащания за Натура 2000 за земеделски земи”, чието прилагане стартира за първи път през кампания 2011 г. По нея бяха подадени 2427 заявления да подпомагане,  съобщи зам.-министър Боянова.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.