По време на конференцията беше проведена работна среща на тема "Екологичност и качество на животинската продукция – база за здравословна и безопасна храна"
На 20-21.10.2005г. по случай 55-годишния юбилей от създаването на Институт по животновъдни науки - Костинброд се проведе Международна научна конференция под мотото "Животновъдната наука в Балканските страни: предизвикателства и перспективи в процеса на интеграция с Европейския съюз". Форумът бе организиран под патронажа на МЗГ, Националния център за аграрни науки и Съюза на учените в България. Честването се състоя в конгресната зала на "Парк хотел Москва", София в присъствието на повече от 250 бивши и настоящи служители на Института, представители на централни ведомства, ръководители на аграрната наука, специалисти от ВУЗ, БАН и от научните звена в системата на НЦАН, както и научни работници от Русия, Румъния, Украйна , Латвия, Сърбия и Черна гора, Беларус, Гърция и Франция.
Колективът на Института получи много поздравителни адреси: от президента на Р България - г-н Георги Първанов, от Народно събрание на Р България, от Областния управител на София област, от Кмета на Община Костинброд, от МЗГ, ЦУ на НЦАН, БАН, Федерацията на независимите синдикати, НССЗ, ЛТУ, Тракийски Университет – Ст.Загора, Институт по животновъдство - гр. Земун, Сърбия и Черна гора, Пензенска Селскостопанска Академия, от Институти към НЦАН и др.. Доклад "55-години Институт по животновъдни науки" бе изнесен от ст.н.с. д-р Лазар Козелов – Директор на Института. Отдадена беше заслужена признателност към предишните поколения сътрудници, проправили пътя на животновъдната наука и към настоящите научни кадри и специалисти.
По време на конференцията беше проведена работна среща на тема "Екологичност и качество на животинската продукция – база за здравословна и безопасна храна" към 6-та рамкова програма на ЕС.
В рамките на конференцията бяха представени повече от 90 научни доклада, разделени в три секции, по проблемите на храненето на селскостопанските животни и технологията на фуражите; генетиката, селекцията и репродукцията, биохимията и физиологията на селскостопанските животни; екологията и качеството на животинската продукция.