1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На 26 октомври изтича срокът, в който могат да бъдат придобити застроени площи от бившите ТКЗС-та

На 26 октомври изтича срокът, в който могат да бъдат придобити застроени площи от бившите ТКЗС-та

 

На 26 октомври т.г. изтича срокът, в който собственици на сгради и съоръжения, които се намират в стопанските дворове на бившите ТКЗС, Държавните земеделски стопанства /ДЗС/ и други, образувани въз основа на тях организации могат да придобият собственост върху застроените и прилежащи площи чрез замяна със собствени земеделски земи. Те няма да плащат наеми за времето, в което са ползвали тези земи, съобщават от дирекция “Поземлени отношения”. Молби за замяна, придружени с документи за собственост на сградите и съоръженията, както и такива за предлаганите в замяна земеделски имоти и оценките към тях се подават в Областните дирекции “Земеделие и гори” по местонахождение на имотите.

Замяната на застроени и прилежащи площи, собственост на Държавния поземлен фонд /ДПФ/ с частни земеделски земи, собственост на притежателите на сгради и съоръжения се извършва със заповед на министъра на земеделието и горите.

538 са извършените замени до момента, при което е отстъпено правото на собственост на имоти – частна държавна собственост в размер на 584 хектара, а са постъпили в приход на ДПФ земеделски земи в размер на 1 026 хектара. По този начин се дава възможност на правоимащите лица да уредят собствеността си върху застроените и прилежащи площи към закупени от тях сгради и съоръжения.

След изтичането на срока, стопанисването и управлението на тези земи се извършва от областните управители по Закона за държавната собственост.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.