1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На 28.12.2006 г. изтича срокът за подадаване на декларация по Закона за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти

На 28.12.2006 г. изтича срокът за подадаване на декларация по Закона за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти

 

На 28 декември 2006 г. изтича срокът, в който производителите и търговците на земеделски и захарни продукти трябва да подадат декларация по Закона за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти, припомнят от Дирекция „Маркетинг и регулаторни режими”. Конкретните продукти, за които следва да се декларират запаси, са определени със заповед на министъра на земеделието и горите, влязла в сила на 28 ноември т.г. В нея са изброени определени земеделски и захарни продукти, включени в позициите по глави 1-24 от Митническата тарифа на Р България за 2006 г.

Законът за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти има за цел осъществяване на превенция на спекулативното натрупване на свръхзапаси от земеделски и захарни продукти, които биха повлияли негативно върху търговията с тези стоки на вътрешния пазар на Общността.

Декларация се подава за наличните количества земеделски и захарни продукти към 31 декември на предходните три години – 2003, 2004 и 2005. Независимо през коя от 3–те референтни години производителите и търговците са започнали дейността си, те са задължени да подадат декларация за всяка година, в която имат отчетени наличности от определените в закона земеделски продукти, уточняват експертите. Производителите и търговците, които са започнали дейността си през 2006 г., подават декларация за първите две тримесечия и към 31 август на 2006 г.

До 28 февруари 2007 г. производителите и търговците на земеделски и захарни продукти трябва да подават следваща декларация - за състоянието на запасите към 1 януари 2007 г.

Декларациите се изготвят на хартиен и магнитен носител и се подават чрез 28 –те Областни дирекции „Земеделие и гори” и техните поделения - Общинските служби по земеделие и гори в страната. На интернет-страницата на Министерство на земеделието и горите - www.mzgar.government.bg могат да се намерят:
- Законът за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти;
- Заповед на министъра за конкретните земеделски и захарни продукти, които подлежат на инвентаризация;
- Образци на декларациите, които трябва да се подадат до 28 декември т.г.;
- Митническата тарифа на Р България за 2006 г., от която деклараторите могат да се информират по-подробно за кодовете на продуктите, за които трябва да подадат декларация;
- Координатите на 28-те Областни дирекции „Земеделие и гори”;
На страницата на Агенция „Митници” в рубрика „Митническа тарифа” са дадени подробни разяснителни бележки за продуктите, включени в разделите на тарифата.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.