1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На 29 юни отбелязваме Деня на река Дунав

На 29 юни отбелязваме Деня на река Дунав

Организатор на кампанията на европейско ниво за провеждането на инициативи е Международната комисия за опазване на река Дунав

„Бъди активен за по-здрав Дунав“ е мотото тази година на кампанията по повод Деня на река Дунав. На 29 юни през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Денят на Дунав се провежда от 2004 г. и цели да привлече вниманието към значението и опазването на река Дунав и притоците й.

У нас в Деня на Дунав се организират научни форуми, фестивали, екологични акции, художествени и кулинарни прояви, спортни състезания, пленери, дискусии, изложби и други.

Парад на лодките ще завладее Видин. В Лом традиционно ще почистят Крайдунавския парк, но през тази година се предвижда и речно кръщене. Козлодуй отново е в магията на рибния фестивал, ще има конкурс за природни материали и пътуване с „Радецки“. В Оряхово „ще пътуват без куфар“ по Дунав. Село Байкал посреща стотици приятели на Дунав за големия празник. В Никопол ще отбележат Деня на Дунав с изложби, пленери и екологични акции. За поредна година Белене ще бъде подвластен на магията на фестивал на река Дунав с много детски забавления, риболовни и кулинарни състезания и много рок музика. Акция за почистването на брега планират в Свищов. Русе ще бъде най-пъстрата сцена за Деня на Дунав през тази година в България. Изложба, посветена на Дунав, пърформънс „Европа – това сме ние“, разходки с лодки са само част от събитията. В София е организирана конференция, по време на която ще бъдат представени научни изследвания в областта на устойчивото управление на водите в Дунавския басейн.

През тази година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат и първите инициативи в страната от международен проект на фондация „Океани без отпадъци” за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци.

Басейнова дирекция „Дунавски район“ и регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

Подробна информация за Деня на Дунав можете да намерите и на страницата на МКОРД на адрес   http://www.danubeday.org/

Публикуваме информация за инициативите за Деня на Дунав в България и плакат на кампанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.