1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На 6 април приключи Петото специализирано изложение „Пчеломания” в Добрич

На 6 април приключи Петото специализирано изложение „Пчеломания” в Добрич

Тази година в него взеха участие над 35 фирми

 

На щандовете бяха изложени пчеларско оборудване и инвентар, пчелни продукти, препарати, специализирана литература. Съпътстващата програма включваше представяне на Програмата за развитие на селските райони, Националната програма за развитие на пчеларството (2008–2011 г.), технологии и оборудване за интензивно пчеларство, проблеми на пчелната патология, майкопроизводство и лицензиране на майкопроизводители в България.

"Заради небивалата суша през 2007 г. в страната е произведено четири пъти по-малко количество мед" – съобщи по време на откриването на пчеларския форум Ганчо Ганев – председател на браншовата организация на "Български пчеларски съюз". Последните четири години се оказали най-трудни за пчеларския бизнес, като през  миналата година стопаните са добили едва по 7–8 кг мед от кошер. В добрите години от кошер могат да се получат дори по 50 кг мед. Според Ганчо Ганев загубите от недобита продукция през 2007 г. възлизат на 17–18 млн. лева за страната. Той добави, че до края на април ще се изследва колко пчелни семейства са успели да презимуват, колко са измрели от глад и какви са загубите от това. Липсата на достатъчно мед се е отразило на пазара като изкупната цена е скочила с 1–2 лева. В търговската мрежа килограм от лечебното изкушение се предлага на цена от 7 до 10 лева. Цената на едро също е скочила средно с 1,50 лв.  

"Почти 50% от финансовия ресурс на Националната програма за пчеларство вече е усвоен" – коментира още Ганчо Ганев на изложението. Общо по тригодишната програма на страната ни са отпуснати 7,430 млн. лв. като 2,470 млн. лв. вече са усвоени. Според пчеларя в останалите страни членки на ЕС усвояването на парите за пчеларство е вървяло с по-бавни темпове. Най-силен интерес има към мярката за закупуване на пчелни кошери и отводки. Това налага още през следващата седмица да се разгледа прехвърлянето на средства от останалите мерки към тази. Ганчо Ганев отбеляза още, че се наблюдава увеличение на вътрешната консумация на пчелен мед обаче все още не сме достигнали останалите европейски държави в това отношение.

Добри Стоянов Добрев получи приза "Пчелар на Добруджа за 2008 г.", връчен по време на Петото специализираното изложение "Пчеломания". Стопанинът е бивш учител, занимава се с пчеларство от 25 години, като тогава е започнал 10 кошера. В момента притежава два пчелина с около 220 пчелни семейства в добруджанското село Росица. В добрите години е успявал да добие до 70 кг мед от кошер. Произвежда мед от рапица, акация, слънчоглед и билки.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.