1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. На близо 47 милиарда евро възлизат дълговете на земеделските стопани в Дания

На близо 47 милиарда евро възлизат дълговете на земеделските стопани в Дания

По-голямата част от тези задължения бяха натрупани по време на международната финансова криза

На близо 47 милиарда евро възлизат дълговете на земеделските стопани в Дания. Данните са на Националната служба за статистика в Копенхаген. По-голямата част от тези задължения бяха натрупани по време на международната финансова криза през 2008 и 2009 година.

За последните 10 години сумата остава почти без промяна, показват данните. Докато през 2005-та общите дългове са били в размер на 29 милиарда евро, то до 2010 година те са скочили на 47 милиарда и 600 милиона. Това е увеличение с 63 %, при положение, че за същия период инфлацията в Дания е била само 11 на сто.

Като голям проблем, според финансисти, се очертава и фактът, че земеделските стопани не успяват да намалят задълженията си. Според анализатори, три четвърти от селскостопанските дългове се падат на фермери, за които селското стопанство е единственият източник на доходи. Всяко от тези стопанства дължи средно по малко над 3 милиона евро. Днес фермите са по-големи и разполагат с по-добри финансови показатели, признават експертите. Преди 13 години средната площ е била 52 хектара, а днес стопаните обработват по 76 хектара. За същия период поголовието в свинефермите е нараснало от 200 на 383 животни, а при кравите скокът е от 85 на 200.

85 % от дълговете са за кредити с променлива лихва. Това е позволило на стопаните да се възползват от ниските лихвени ставки през последните години, в резултат на което задълженията по лихвите са паднали от 1,5 милиарда на малко под 1 милиард евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.