1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НАББ пише писма до правителството

НАББ пише писма до правителството

Да бъде спряна дългата почивка за биогоривата

Националната асоциация по биогорива в Българя с нарочни писма до   г-н Бойко Борисов и г-н Трайчо Трайков иска и настоява да се спазва закона и да се преустанови целенасоченото убиване на производството на биогоривата в България.

Необходимо е  спешно да се предприемат мерки по изпълнението на Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата и на пазара да започнат да се предлагат минерални горива смесени с 5% биогорива, нещо което трябваше да се е случило още от 1 януари 2008г. Виновните трябва да бъдат санкционирани. А България не трябва да отчита пред ЕК неизпълнение и на този закон, се казва в писмата.

Ако се предприемат поисканите от асоциацията спешни действия по изпълнението на закона то това би върнало 1500 души на работа; би накарало да заработят стоящите неизползвани вече две години български инвестиции за над 55 милиона евро; би помогнало на зърнопроизводителите, тъй като това ще доведе до раздвижване в пазара на зърнените култури и би стимулирало същите да засеят за следващия период повече енергийни култури като с това намалят пустеещите годни за обработка земи; би довело и до износ на биогорива с което ще се намали отрицателното търговско салдо на страната; би довело до поголяма енергийна независимост; би спомогнало за намаляване на вредните мисии, както и до това България да не се черви за пореден път пред Европа.  

 

 

Етикети НАББ, биогорива
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.