1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 1000 стопани в област Монтана не покриват евроизискванията

Над 1000 стопани в област Монтана не покриват евроизискванията

 

В Монтанска област над 1000 частни стопани, които гледат крави за производство на мляко, но попадат в рисковата трета категория и повечето от тях до края на годината няма да могат да покрият европейските изисквания по различни направления. Това съобщи д-р Людмил Антов, директор на РВМС-Монтана. Само 43 ферми отговарят на европейските изисквания за сграден фонд, оборудване и качество на млякото, а 123 попадат във втора категория, сочат справките на ветеринарната служба. Само петима собственици на млекодобивни ферми са подали искания да бъдат прекатегоризирани от втора в първа група.

Другият удар върху млекопроизводителите беше още през май когато Държавен фонд "Земеделие" обяви, че сезонната целева субсидия за произведено и продадено качествено краве, биволско, овче и козе мляко, стартирала на 15 май т.г., вече ще се дава само на фермери, чийто стопанства са категоризирани  в първа група.

За 2006 год. Фонд "Земеделие" е дал на 441 фермери 442 913 лева по целевата субсидия за производство и продажба на качествено мляко. Тази година изборът само на фермери от първа група естествено лишава останалите от немалко пари, особено нужни им в тази критична в климатично отношение година.

Липсата на финансови средства и информация са основните причини за непокриване на евростандартите. От началото на идната година всички ферми трета група ще бъдат закрити, което означава, че собствениците им няма да имат право да предават мляко на преработвателите, а голяма част от животните ще бъдат изклани, прогнозира д-р Антов.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.