1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 1000 земеделски производители участваха в семинарите за прилагането на директните плащания

Над 1000 земеделски производители участваха в семинарите за прилагането на директните плащания

До края на кампанията – 05.04.07 г., предстои провеждането на още 16 семинара

 

За 7 дни повече от хиляда земеделски производители от различните области в страната взеха участие в семинарите на тема "Разясняване на правилата за прилагане на директните плащания в Република България". С най-засилен интерес преминаха дискусиите в Плевен, където присъстваха 130 участници,  в Монтана – 110, Враца, Русе, Добрич и Софийска област – 100, съобщиха от МЗГ.

Сред най-често задаваните и дискутирани въпроси по време на семинарите са:

  • Какви са изискванията за арендни договори за кандидатстване за Развитие на селските райони. Ще има ли максимален размер на обработваемата земя?
  • Какви са изискванията за поддържане на земята в добро земеделско състояние,  в съответствие с опазване на околната среда?
  • Какво представлява икономическият размер на стопанството и как да го определим ?
  • Как ще се процедира при неблагоприятни метеорологични условия и ще се наложи ли презасяване на културите?
  • Възможно ли е кандидатстване по няколко мерки  
    от
    ос 1 на Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.?
  • Как ще се отстраняват възникнали проблеми с разлика в площта на земеделските парцели?
  • Проблеми с отдаването и сроковете за ползване и заявяването за подпомагане на пасища. 
  • Ще се изисква ли регистрация за Националните доплащания?
  • Кои земеделски площи трябва да бъдат заявени - тези, за които има сключени нотариално заверени договори, или всички земеделски земи, които даден земеделски стопанин обработва?
  • Кога реално ще може да се кандидатства по мярката "Подпомагане на млади фермери" и по останалите мерки за развитие на селските райони? Ще може ли това да стане до края на 2007 година?
  • Кога се очаква да започнат плащанията за енергийните култури? По същото време, когато ще се изплащат плащанията по Системата за единно плащане на площ, или през следващите години?
  • Как по мярката "Подпомагане на млади фермери" ще се доказва казусът, че земеделският производител е започнал селскостопанска дейност не по-рано от 12 месеца от датата на кандидатстването? Какви  са документите, които се изискват?
  • Как приоритетна ос 4 – "Лидер" подпомага прилагането на първите три приоритетни оси? 

По време на семинарите земеделските производители отправиха предложения националните доплащания да се предоставят в средата на годината, а субсидиите за Млад фермер да се отпускат и за регистрираните вече земеделски производители, с цел да се стимулират не само начинаещите, но и вече работещите земеделски стопани.

До края на кампанията – 05.04.07 г., предстои провеждането на още 16 семинара в градовете - Ловеч, Габрово, Бургас, Силистра, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Кюстендил, Благоевград, Перник и София.

Поредицата от семинари стартира на 26.03.2007г. Те са организирани от Национална служба за съвети в земеделието и банковите експерти на ДСК, с участието на земеделски производители и регионални медии.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.