1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 150 000 коледни дръвчета ще бъдат предложени на пазара тази година

Над 150 000 коледни дръвчета ще бъдат предложени на пазара тази година

 

Над 150 000 коледни дръвчета ще бъдат предложени на пазара тази година от държавните лесничейства и дивечовъдни станции за предстоящите коледни и новогодишни празници, съобщават от Национално управление по горите.

Първите дръвчета вече се появиха на пазара от началото на месеца, предлагани от търговците на цени от 5 до 20 лв. в зависимост от размера. Основно коледните елхи се добиват от специално създадените плантации в държавния горски фонд, от горски разсадници, от просеки на ел.далекопроводи, при извършване на отгледни сечи, както и от върховете на дървета, отсечени при други видове сечи.
Търговците закупуват коледните дръвчета от държавните лесничейства и държавните дивечовъдни станции. Размерът на таксите варира от 1,80 лв. – за елха с височина до 1м, 2,40 лв. – за елха до 2м и 3,60 лв. – за дръвче над 2 м. Крайната цена, която стига до потребителя, се определя от търговците, като дръвче с височина 1м. се продава за около 5-7 лв.

Частните собственици на гори не заплащат такса, ако решат да отсекат елха от собствения си имот. Те обаче също трябва да имат позволително, издадено от съответното лесничейство или дивечовъдна станция, с което да удостоверяват, че дръвчетата са легално добити от собствената им гора.

Основните дървесни видове, от които се добиват коледни елхи са обикновена ела и смърч и в по-малка степен – бял и черен бор. За сравнение на пазара в ЕС се предлагат основно кавказка ела и дугласка.

По време на кампанията за добиване на коледни елхи, Държавните лесничейства и Държавните дивечовъдни станции извършват контрол по цялата верига – от сечта, през маркирането с контролна горска марка в отреза с черна боя, транспортирането им и продажбите на дръвчетата по тържищата. Дежурствата на контролните горски пунктове, проверките по пътищата и други възлови места съвместно с органите на МВР, са част от засилените мерки, които предприемат служителите по горите срещу опитите за незаконна сеч и търговия с коледни дръвчета.

От няколко години се наблюдава тенденция на намаляване на продажбата на живи коледни дръвчета поради засилен интерес към изкуствените елхи и елхи в контейнери, които могат да бъдат повторно залесени.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.