1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 24 милиона лева финансова подкрепа е осигурена за животновъди

Над 24 милиона лева финансова подкрепа е осигурена за животновъди

Три от схемите са за извънредна помощ и се финансират от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) на основание на Делегиран регламент (ЕС)

В периода от 11 до 21 октомври регистрираните животновъди, които през тази година са отглеждали и са заявили за подпомагане по схемите за обвързано производство крави, юници, биволици, малакини, овце-майки, кози-майки имат възможност да заявят финансово подпомагане в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.

Три от схемите са за извънредна помощ и се финансират от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) на основание на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията от 8 септември 2016 година. Общият бюджет по тях е 11 343 800 лева. Индикативните ставки са 29 лева на животно - за крави и биволици и 2 лева на животно – за овце-майки и кози-майки, като точният размерът на помощта ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления.

С решение на УС на ДФ „Земеделие“ животновъдите могат да кандидатстват от днес и за Държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Общият бюджет на националното подпомагане по схемата е 13 130 979 лева, а размерът на индивидуалната помощ е определен на 25 лева за крава/юница/биволица/малакиня и 6 лева – за овца-майка/коза-майка.  

Списък на животновъдите, които отговарят на условията за участие, както и схемата, по която могат да кандидатстват, е публикуван на сайта на ДФ „Земеделие“.

За извънредната помощ от ЕФГЗ земеделските стопани, включени в списъка, трябва да подадат единно заявление по образец, в което се посочва съответната схема, прилагана по Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613, за един вид животни в стопанстото на кандидата.

За Държавната помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013, се подава отделно заявление. Повече информация за условията по всяка от четирите схеми за финансово подпомагане, на които трябва да отговарят животновъдите, ще намерите на сайта на Фонд „Земеделие“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.