1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 2,5 млн. лв. за екопроекти

Над 2,5 млн. лв. за екопроекти

Сумите са безвъзмездни и се отпускат от Предприятието по управление дейностите по опазване на околната среда

 

През изтеклото време на настоящата година РИОСВ-Монтана е одобрила за преглед пред екоминистерството 14 проекта от област Монтана, които по-късно са спечелили финансиране в ежегодната кампания "Чиста околна среда".
 
Сумите по този проект са безвъзмездни и се отпускат от Предприятието по управление дейностите по опазване на околната среда. Тяхната стойност е над 65 000 лева и проверките показват, че са усвоени според предназначението им - а именно, за почистване на замърсени с отпадъци площи в различни селища, озеленяването им и залесяване с различни дървесни видове.
 
Безлихвени заеми от предприятието са отпуснати и по още пет проекта, които пряко засягат екологията. Безвъзмездна помощ е отпусната и за реализацията на още 4 проекта, един от които е за обезвреждане и депониране в ББ-кубове на негодни за употреба пестициди в община Берковица на стойност 52 687 лева. Пак в тази община са отишли и 650 000 лева безлихвен заем за реконструкция и модернизация на шламохранилищата на фирма "Мрамор Берстон" АД, финансирана от фирма "Геокар" ЕООД.
 
Проектът е реализиран и с усвояването на парите е стабилизирано промишленото водоснабдяване и отделянето и съхраняването на шлама от предприятието. Общата стойност на отпуснатите средства за реализицията на всички проекти с екологична насоченост за област Монтана досега е 2 675 643 лева.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.