1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 320 млн. евро за директни плащания на площ предвиждат тази година за земеделските производители

Над 320 млн. евро за директни плащания на площ предвиждат тази година за земеделските производители

Сумата е с 5 % повече от миналата година

 

За национални доплащания има 300 млн. лв., от които 150 млн. са записани „под черта” в закона за бюджета на България.
Новото в тазгодишната кампания е, че площите ще се зачертават директно в система ИСАК. Това е по изрично искане на Европейската комисия (ЕК) – в много от докладите си ЕК и Европейската сметна палата през годините са поставяли това условие като антикорупционна мярка. Тъй като в старата система са се виждали неочертаните площи и по този начин към края на кампанията „услужливи” общински служители са показвали тези площи на съответни бенефициенти, които са получавали европейски средства, обясни Илиева пред Агенция Фокус.


Освен това, системата ИСАК е обновена в съответствие с консолидирания план за действие с Брюксел. Така че по този начин ще бъдат избегнати многото застъпвания. „Другото ново е, че бе създадена една допълнителна наредба за допустимост на площите. В повечето случаи наддекларираните площи през миналата година са поради недопустимост на мери, пасища и ливади във високопланинските райони. Тези райони са обикновено силно затревени и голяма част от тях попадат в НАТУРА 2000 и самите земеделци не могат и нямат право да унищожават тези храсти, тъй като са от застрашени планински видове. Същевременно с това техните стада използват пасищата и по този начин площите де факто биха били допустими за подпомагане. Заради това ние разработихме една детайла наредба, която бе консултирана в Брюксел. В Италия също е имало подобен проблем и по техен пример разработихме критерии точно за тези храсти от тези застрашени видове, както и за това какво означава добро земеделско състояние за допустимостта на финансирането на мерите, пасищата и ливадите”, обясни още изпълнителният директор на ДФЗ.


През годините всички одити показват, че наддекларирането се получава именно заради тези храсти. Когато един земеделец заяви една поляна и при проверка стане ясно, че половината е с храсти, де факто автоматично тази половина става недопустима и по изискванията на регламента на ЕС това се води като двойно заявяване. Т.е. собственикът ни е поискал два пъти повече пари, отколкото е имал право да заяви като ползвана земя. В голяма част от случаите, като изключим злоупотребите и случаите със земеделските производители, които наистина не поддържат в добро земеделско състояние ливадите, при анализ бе установено, че високопланинските региони за подпомагане попадат в НАТУРА 2000. Поради тази причина от септември 2009 г. работим по тази наредба, консултирахме се с Брюксел.  По този начин, сега, когато е ясно определено кои храсти следва да се отстраняват и каква трябва да е плътността им, силно ще спадне процентът на тези двойно декларирани площи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.