1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 34 000 са заявленията за необлагодетелстваните райони

Над 34 000 са заявленията за необлагодетелстваните райони

За агроекологични плащания документи са подали 1441 стопани

 

При голям интерес от страна на земеделски производители и представители на общини и читалища стартира днес поредицата от информационни семинари по Програмата за развитие на селските райони. Семинарите се организират от Министерство на земеделието и храните със съдействието на Съюза на народните читалища.  

Днес във Варна бяха представени допустимите инвестиции за подпомагане по всичките 22 мерки от Програмата за развитие на селските райони, като основният акцент бе върху стартиралите 8 мерки на програмата. Разгледани бяха критериите за избираемост по тях и конкретните възможности за подпомагане, които производители могат да получат.

От страна на земеделските стопани запитвания имаше към мерките „Създаване на стопанства на млади фермери” и „Модернизиране на земеделски стопанства”, а от страна на представителите на читалищата, към условията за подпомагане по мярката за предоставяне на съвети и консултиране в земеделието.

Над 24 000 са подадените заявления в страната за подпомагане за обработка на земи в необлагодетелствани планински райони, а в различни от планинските необлагодетелствани райони тези заявления са 10 000, бе подчертано в презентациите на семинара, като стана ясно, че за област Варна такива заявления са подадени от стопани, които обработват земи в района на Дългопол, Провадия и Долни Чифлик.

По агроекологичната мярка подадените заявления за цялата страна са 1441, но тя е и една от най-трудните за изпълнение, доколкото изискванията и стандартите за биологично производство към  земеделските призводители са изключително високи. На стопаните бе припомнено, че подпомагането по агроекологичните плащания е годишно и варира между 20 и 505 евро на хектар.

Утре предстои семинар в гр. Добрич, а в петък – в Силистра. Семинарите ще се проведат в 28–те областни градове на страната до 14 август 2008 година. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.