1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 40 хиляди заявления са подадени по програмата за разпределение на земеделски земи в Далечния Изток

Над 40 хиляди заявления са подадени по програмата за разпределение на земеделски земи в Далечния Изток

Предвидена е и възможността групи от кандидати да заявят и обработват по-големи площи

Над 40 хиляди заявления са подадени по програмата за разпределение на земеделски земи в Далечния Изток. Мярката, която влезе в сила на 1 февруари, има за цел да привлече повече хора към тези региони на страната.

Според съответния закон всеки гражданин на Руската федерация има правото да получи 1 хектар земя в Далечния Изток, като площта трябва да се използва за изграждане на жилища, селскостопанска или друга икономическа дейност. Предвидена е и възможността групи от кандидати да заявят и обработват по-големи площи. Земите не бива да са по-близо от 10 километра до селища с над 50 хиляди жители, а разстоянието до градове с повече от 300 хиляди население трябва да е минимум 20 километра.

На разположение са около 145 милиона хектара в регионите Якутия, Камчатка и Приморието. От досега подадените заявления става ясно, че 55 процента искат да строят жилища и да използват земята за натурално производство, за земеделие са предвидени 16 на сто, а за туристически цели – 8 процента.

След 5 години земята може да се отдава под аренда. Условието е тя да се обработва активно. Забранени са обаче продажбите или преотдаването под аренда на чужденци или на компании с чуждестранно участие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.