1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 40% са договорираните средства от бюджета на Програмата за развитие на селските райони

Над 40% са договорираните средства от бюджета на Програмата за развитие на селските райони

Днес беше проведена Втора национална конференция „Европейски пари за българското село”

От 21 ноември до 21 декември 2011 г. мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., ще бъде отворена за целеви прием. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” г-жа Десислава Тодорова на проведената Втора национална конференция „Европейски пари за българското село” на тема: „ПРСР и предизвикателствата през 2012”.  

Тя поясни, че приемът на проекти ще бъде в три направления, а ресурсът, които ще се разпредели, е в размер на 27 млн. евро. Периодът на прием на заявления за подпомагане, е свързан с поисканото прехвърляне на средства към мярка в VІ – то изменение на Програмата.

Заявления за подпомагане ще могат да подават кандидати от сектор плодове и зеленчуци; както и земеделски производители, които изпълняват проекти по мерки 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” и 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства” и искат да се модернизират. В предстоящия период на прием средствата ще бъдат разпределени, както следва: 10 082 977 евро за проекти за инвестиции в сектор плодове и зеленчуци, 12 000 000. 00 евро за проекти, представени от млади фермери, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по мярка 112 и 5 000 000. 00 евро за проекти, представени от земеделски производители, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по мярка 141. Инвестициите включват - машини, оборудване и съоръжения, изграждане на производствени сгради, реконструкция и др.
 
По гарантираните бюджети на мярката, основно в секторите мляко и биологично земеделие, се очаква прием на заявления в края на годината, уточни тя.

Кандидатите по Програмата могат да се възползват от предоставената нова възможност за авансово плащане в размер на 50%, информира директорът на Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ г-н Никола Христов и допълни, че за това е необходимо  да се представи банкова гаранция в полза на РА в размер на 110% или  договор за поръчителство.

Държавен фонд „Земеделие” планира да се опрости механизмът за кандидатстване по мерките от ПРСР, чрез въвеждане на изцяло електронен документооборот, каза още г-жа Тодорова. Заинтересованите лица ще бъдат уведомявани своевременно за промените в изискванията за кандидатстване.

Към 28 октомври 2011 година договорираните средства от бюджета на Програмата са 43.83 % и възлизат на стойност 1 437 236 784. 22 евро.

От бюджета за 2011 г. на Програмата за развитие на селските райони, който възлиза на повече от 398 млн. евро, към  момента са договорирани над 354 млн. евро. Това информира Ваня Благоева, експерт от отдел „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони" на ДФ „Земеделие” по време на срещата.  От общо приетите 1877 заявления през 2011 г., по 1317 заявления има сключени договори и одобрени заявления за подписване на договор. За разглеждане остават по 215 заявления.

Д-р Виолета Кръстева, началник в Дирекция „Животновъдство” на МЗХ, разясни перспективите за развитие на животновъдния сектор у нас. Според нея в резултат от подпомагането на сектора в момента се наблюдават положителни тенденции в него, които се очаква да се запазят.

Повече от 60 представители на неправителствени и браншови организации на земеделски производители участваха във Втората национална конференция. В рамките на дискусията участниците направиха предложения, като например по мярка 142 „Създаване на организации на земеделски производители” да могат да се обединяват не само отделни стопани, но и браншови сдружения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.