1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 700 лева за тон маслодаен слънчоглед

Над 700 лева за тон маслодаен слънчоглед

Цената на царевичното зърно е над 500 лева за тон

 

Въпреки силно намалените добиви земеделските производители ще получат почти същите доходи както миналата година от слънчогледа и царевицата, пресмятат експерти, позовавайки се на действащите цени на реколтата. Преработвателите вече дават по над 700 лева за тон маслодаен слънчоглед и по над 500 лева за тон царевично зърно, а това вече са европейски цени. В същото време дефицитът им продължава да расте.

Цените на стоките от слънчогледовия комплекс в Европа продължават да поставят рекорди. В края на септември украинското правителство е покачило минималната цена при износа на слънчоглед на 610 долара за тон, което е увеличение със 135 долара. Септемврийското равнище на масленото семе през 2006 г. е било 190200 долара за тон. През последните две седмици има драстично покачване и на цените на суровото  слънчогледово масло на пазара в Ротердам със 170 долара за тон и вече се продава за 1460 долара, при 650 долара през октомври миналата година.

Причината е рязкото намаление производството на маслодаен слънчоглед в страните от Черноморския регион Русия, Украйна, България и Румъния. Роля е изиграло и увеличеното търсене на слънчогледово масло в ЕС заради отклонението на рапично и палмово масло за производство на биодизел.  

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.