1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 72 хил. литра български вина са изнесени за руския пазар през миналата година

Над 72 хил. литра български вина са изнесени за руския пазар през миналата година

 

"Днешният форум е поредното доказателство за готовността и желанието както на България, така и на Русия да активизират износа на български вина за руския пазар. Министерство на земеделието и горите подкрепя развитието и осъществяването на бъдещо ползотворно сътрудничество между двете страни в сферата на винопроизводството и износа на български качествени вина". Това каза днес заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев по време на конференцията "Перспективи на българския износ на вино на руския пазар",  която се проведе в Пловдив, съсобщиха от МЗГ.

Руският пазар е един от най-бързо развиващите се пазари на вино в света. Тази тенденция се наблюдава особено силно през последните години, което предоставя отлични възможности за българските винопроизводители. Руският е традиционен пазар за нашите бутилирани и наливни вина. През последната година износът на български вина в Руската федерация отбеляза значителен ръст, посочи зам.-министър Пейчев. Общо 72 349 хил. литра български вина са изнесени за руския пазар през миналата година,  като най-голям дял заема бутилираната продукция с обем от 58 554 хил. литра.

Делът на Русия към общия износ на български вина през 2006г. достига 64%. От началото на тази година до месец април българския износ на вина е нараснал с 20% в сравнение с 2006 г., подчерта зам.-министър Пейчев. Според прогнозите, ако България запази тези показатели, в края на годината може да заеме първо място сред вносителите на вина в Руската федерация. По време на конференцията зам.-министър  Димитър Пейчев призова винопроизводителите да се възползват от средствата по Програмата за развитие на селските райони,  която дава много големи възможности за подпомагане в този сектор.

Днес беше решено Инициативната група на българските винопроизводители да прерасне в Работна група с участието на българската администрация в лицето на  Министерство на земеделието и горите, Министерство на икономиката и енергетиката, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Национална лозаро-винарска камара и Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки.

На конференцията българските винопроизводители поискаха повече информация за изискванията и стандартите за износ на вина в Русия поради факта, че те се различават по някои показатели с европейското законодателство. Поставени бяха и въпроси по отношение на транспорта и логистиката на българските вина за Русия, както и качеството на нашата продукция и цената й за руския пазар.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.