1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 780 млн. евро ще се дават за агроекология

Над 780 млн. евро ще се дават за агроекология

 

Фермери и преработвателни предприятия ще могат най-рано от есента на следващата година да очакват финансиране от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, чрез който до 2013 г. България очаква да получи над 2.6 млрд. евро. Заедно с националното съфинансиране за седемгодишния период се очаква в сектора да бъдат усвоени 3.2 млрд. евро. В четвъртък правителството одобри Националния стратегически план за развитие на селските райони. Програмата за прилагането му също е разработена, но ще бъде приета от кабинета едва след като я одобри и Европейската комисия.

Процедурите за одобрение на проектите тепърва ще се разработват и затова производителите и преработвателите трябва да подготвят навреме инвестиционните си предложения, за да бъдат одобрени в края на следващата година, поясниха експерти. През първата година може да се кандидатства с проекти за модернизация на ферми и преработвателни предприятия по мерките за "Подобряване на конкурентоспособността на земеделието и горския сектор", както и за опазване на околната среда. Най-много средства са предвидени по мерките за повишаване на конкурентоспособността, като за 7-годишния период страната може да усвои над 1.230 млрд. евро.

Тези мерки съвпадат с голяма част от финансирани проекти по предприсъединителната програма САПАРД за модернизация на животновъдни ферми и преработвателни предприятия. Някои от проектите по САПАРД, за които няма да стигне ресурс от предприсъединителната програма, могат да се прехвърлят за финансиране по линия на селските райони, съобщиха от земеделското министерство. Самата програма САПАРД трябва да приключи в момента, в който в разплащателната агенция постъпи първия проект за подпомагане по линия на селските райони. Ще се подпомагат само регистрирани земеделски производители или преработватели на земеделска продукция, припомнят експерти. Значителни средства се предвиждат и за финансиране на екопроекти, особено в селските райони. За периода 2007 - 2013 г. ще се отпуснат 780 млн. евро.

Стопаните ще получават средства за компенсиране на земеделските дейности, тъй като екологичното земеделие е трудоемко и за разлика от конвенционалното изисква повече средства, припомниха експерти. Производителите на биопродукти не използват изкуствени препарати за подхранване на растенията и не пръскат срещу вредители с пестициди. За да постигнат добри добиви, те трябва да прилагат само природосъобразни начини за борба с вредителите, които са скъпи, и затова ЕС ги компенсира допълнително. Освен производители на биологични плодове и зеленчуци по тази програма се подпомагат и планински животновъдни ферми за елитни животни. Отпускат се и средства на стопани, чиито имоти са в екологичната мрежа "Натура 2000"./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.