1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 8000 фермери взеха субсидии за мляко

Над 8000 фермери взеха субсидии за мляко

Най-голям е броят на кандидатствалите от област Плевен, чиито брой възлиза на 1 022 производители.


За април и май тази година по целевата субсидия за произведено и продадено първо качество краве, биволско и овче мляко са договорени 4 730 849 лв., съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Субсидия са получили 8 386 млекопроизводители от страната, което е с 12% повече от броя на подпомогнатите земеделски стопани за цялата 2004 г. Безвъзмездната помощ е предоставена за произведени и продадени общо 88 194 481 литра качествено мляко, от които 81 816 665 л. са краве, 5 644 653 л. са овче и 733 163 л. са биволско мляко. Средствата се превеждат по банковата сметка на млекопроизводителя, обясниха от фонда, ръководен от Асен Друмев.

Най-голям е броят на кандидатствалите от област Плевен, чиито брой възлиза на 1 022 производители. От област Пловдив са субсидирани 1 011 фермери. Обобщената информация показва, че са подпомогнати земеделски стопани от всички области на страната.

Съгласно регламента подпомагането по целевата линия за произведено и продадено първо качество мляко, ще се осъществява до изчерпване на лимита от 9 000 000 лв., припомнят от ДФЗ.

Ппредвид посочените по-горе данни за договорените средства за първите два месеца от стартирането на целевата субсидия и при запазване на наблюдаваната тенденция, от Фонда очакват разпределените средства да осигурят подпомагане за само още два месеца ­ юни и юли.

На 1 август областните дирекции на ДФ "Земеделие" писмено са уведомени да информират млекопроизводителите, които желаят да кандидатстват по Целевата субсидия за произведено и продадено първо качество мляко за месеците август и септември, че в случай на изчерпване на разпределените средства, същите няма да бъдат подпомогнати и предварителните разходи за подготовката на изискуемите документи няма да бъдат покрити от фонда, уточниха от пресцентъра на Министерството на земеделието./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.