1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 88 милиона лева допълнително ще бъдат дадени на бизнеса за внедряване на иновации

Над 88 милиона лева допълнително ще бъдат дадени на бизнеса за внедряване на иновации

С тези пари ще бъдат спасени част от средствата по оперативна програма “Конкурентоспособност”

Над 88 милиона лева допълнително ще бъдат дадени на бизнеса за внедряване на иновации, като с тези пари ще бъдат спасени част от средствата по оперативна програма “Конкурентоспособност”, пише "Труд".

С толкова пари се увеличава бюджетът на една от схемите на програмата. Това ще позволи да бъдат финансирани още 90 предложения на фирми, които са били одобрени, но първоначалният бюджет не е стигнал, за да получат евросредства.

Това стана ясно от съобщение на министерството на икономиката. С допълнителните средства бюджетът по схемата за иновации става общо над 176,24 млн. лв. Увеличението ще позволи да бъдат финансирани още 54 проекта на микро- и малки фирми, 29 на средни предприятия и 7 на големи компании.

Предложението за завишаване на бюджета за иновации беше внесено в началото на месеца от Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Според организацията така ще се спасят част от парите по “Конкурентоспособност”, за които съществуваше риск да бъдат загубени в края на годината. В противен случай трябваше да се изпълнят 92 процента от абсолютно всички договори, които са сключени и предстои да се сключат, както и парите да бъдат разплатени. Това според консултантите е невъзможно, тъй като средните плащания към момента са 52% от стойността на първоначално сключените договори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.